بانک اطلاعاتی scopus چیست ؟
مجموعه بانک اطلاعاتی scopus از مجموعه بانک های استنادی علوم است که توسط شرکت Elsevier منتشر می شود و پس از web of science که توسط ISI تولید می شود،دومین نمایه استنادی علوم محسوب می گردد . منظور از نمایه نامه استنادی علوم ، بانک اطلاعاتی است که علاوه بر چکیده مقالات ، دارای فهرست رفرانس ها(منابع) هر مقاله نیز بوده و بدین ترتیب امکان محاسبه تعداد ارجاعات (استنادات با citation ها) به هر مقاله را فراهم می کند. بدین ترتیب می توان دریافت هر مقاله در این مجموعه ، تاکنون چندین بار مورد ارجاع و استناد توسط سایر مقالات قرار گرفته است و یا به عبارت دیگر چندین با توسط سایر مقالات مورد رفرانس واقع شده است که این خود می تواند شاخصی از کیفیت مقاله باشد.
این مجموعه در برگیرنده بیش از17000 عنوان مجله از موضوعات مختلف است فلذا پوشش مجلات آن تقریبا دو برابر web of science بوده و به همین علت گزارش استنادات و ارجاعات به دست آمده از آن دقیق تر است. جالب این است که مجموعه scopus در بر گیرنده تمامی مجلات ایندکس شده در مدلاین است و به عبارت دیگر 100% مقالات مدلاین را در بر می گیرد.
از آنجا که پوشش مجلات Scopus با مجموعه های Web of science و دیگر بانک ها متفاوت است ممکن است برخی همکاران تعداد متفاوتی از مقالات خود را در این جداول ملاحظه کنند که این امر طبیعی و مربوط به پوشش مجلات Scopusاست.
آشنایی با پایگاههای اطلاعاتی – SID
در عصر اطلاعات و جهانی که هر گونه توسعه منوط به دستیابی مستمر و علمی به اطلاعات است ، ساماندهی و پردازش اطلاعات و مقالات علمی منتشر شده در نشریات علمی-پژوهشی اهمیتی خاص یافته است . بر این اساس جهاد دانشگاهی در تاریخ 16 مرداد 1383 اقدام به افتتاح مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نمود. اهداف تاسیس این مرکز آنچنان که در اساسنامه آن آمده است "ترویج و اشاعه اطلاعات علمی ، گسترش و ارتقاء خدمات اطلاع رسانی به محققان ، سرعت بخشیدن به کاوش های علمی و افزایش اثر بخشی تحقیقات در کشور است".
مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی تحت نظارت شورای علمی ، خدمات خود را از طریق پایگاه اینترنتی www.SID.ir به عنوان بانک اطلاعات علمی کشور و در آینده نزدیک در سطح منطقه ارائه می دهد و تلاش نموده از تجربه های مشابه در داخل و خارج از کشور جهت بهبود ، روزآمدی و جامعیت اطلاعات استفاده کند.
خدمات عمده پایگاه SID عبارتند از:
- جستجو و ارائه مقالات نشریات علمی – پژوهشی کشور
- دسترسی به متن کامل (Full text) مقالات
- معرفی و ارائه مقالات نشریات ایرانی نمایه شده در ISI
- دسترسی به مجموعه مقالات محققان ایرانی چاپ شده در نشریات بین المللی
- سرویس گزارش های استنادی نشریات علمی – پژوهشی کشور(jcr) از طریق شاخص تاثیر(Impact Factor) و شاخص آنی (Indec immediacy)
- معرفی نشریات و نویسندگان مقالات پر استناد
- سرویس ارسال الکترونیکی مقالات( (online submissionورهگیری پیشرفت کار تو سط نویسندگان
- خدمات دیگر
پایگاه SID به ارتباط دو سویه با محققان ، پژوهشگران و اصحاب نشریات علمی – پژوهشی اعتقاد راسخ دارد و بر این اساس آخرین فعالیت های پایگاه را در معرض دید و نقد صاحب نظران قرار می دهد.
بانک جامع فیلم سلامت چیست ؟
سامانه چند رسانه ای فیلم های آموزشی پزشکی و بهداشتی جهت اطلاع رسانی در حوزه بهداشت و درمان با هدف افزایش سطح آگاهی عمومی, با همکاری معاونت تحقیقات و فن آوری و معاونت بهداشتی و با مشارکت دانشگاه های علوم پزشکی کشور و مساعدت سازمان صدا و سیما و شبکههای استانی راهاندازی گردیده است. در این سامانه فیلم های آموزشی – بهداشتی درزمینه های تغذیه سالم ، تنظیم خانواده ، دخانیات ، اورژانس حامیان سلامت ، ورزش ، سلامت مادران ، بیماری واگیر، دکتر سلام و غیره گنجانده شده است.
پایگاه اطلاعاتی Science direct چیست ؟
Science Direct یک پایگاه اطلاعاتی تمام متن علمی است که مقالات و کتاب های به دقت بازبینی شده Peer-reviewed را به شما پیشنهاد می دهد.در حال حاضر بیش از 9.5 میلیون مقاله و فصل های کتاب در آن موجود است. نام شرکتElsevier در سال 1580، زمانی که لوئیس الزویر(Lowys Elsevier) شروع به فروختن کتاب به دانشجویان کرد مطرح شد. Elsevier یکی از اولین ناشرانی است که به چاپ مجلات علمی و شرح وقایع علمی پرداخته است. نویسندگانی که با Elsevier همکاری داشته اند از نامداران روزگار خود بوده اند که می توان از اسکالیجر(Scaliger)، گالیلئو (Galileo) ، اراسموس (Erasmus) و دکارت (Descartes) نام برد.شعبه اصلی Elsevier Science در آمستردام هلند می باشد.
ٍElsevier یک ناشر چند رسانه ای پیشرو می باشد که محصولات و خدمات علمی، فنی و پزشکی را در سراسر دنیا منتشر می کند.Elsevier بیش از 200000 محصول و خدمات ارائه می دهد که شامل مجلات، کتابها، محصولات و خدمات الکترونیکی، پایگاههای اطلاعاتی می باشد و هر سال بیش از 1600 نشریه و 1200 کتاب را منتشر می نماید.
ScienceDirect: یک سرویس اطلاعاتی الکترونیکی پیشرو می باشد که به وسیله آن به بیش از 1700 مجله علمی، فنی، پزشکی به صورت تمام متن (fulltext) دسترسی پیدا می کنید. به بیش از 59 میلیون چکیده مقالات علمی دسترسی پیدا می کنید. با مقالات بیش از 120 ناشر دیگر ارتباط برقرار می کنید.دسترسی به مقالات آن طبق اشتراک دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه از سال 1999 به بعد می باشد.
این پایگاه شامل منابعی در زمینههای تقریباً تمامی موضوعات بخصوص علوم پایه ، علوم محض، کشاورزی ، فنی و مهندسی، علوم پزشکی ، اقتصاد و علوم انسانی و علوم اجتماعی میباشد.
آشنایی با پایگاههای اطلاعاتی - PubMed
PubMed یکی از محیط های جستجو و بازیابی منابع حوزه ی علوم پزشکی در وب جهان گستر (World Wide Web )است که توسط مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی (NCBI=National Center for Biotechnology Information) واقع در کتابخانه ی ملی پزشکی آمریکا (NLM) تهیه شده است. این ابزار، دسترسی به پایگاه اطلاعاتی مدلاین (Medline) را مجاناً در اختیار کاربران فراهم ساخته است.هم اکنون این پایگاه اطلاعاتی بیش از 16 میلیون مقاله از 4500 نشریه در رشته های پزشکی، پرستاری، دندانپزشکی، دامپزشکی و علوم پایه (پیش بالینی) منتشر شده در آمریکا و هفتاد کشور جهان را دارا می باشد.پوشش این پایگاه از نظر تاریخ به 1955 بر می گردد.
pubMedﻣﺠﻤﻮﻋﻪ ای ازﻣﻘﺎﻻت ﺑﺎﻧﻚ اﻃﻼﻋﺎﺗﻲﻣﺪﻻﻳﻦ اﺳﺖ ﻛﻪ ﺗﻮﺳﻂﻣﺮﻛﺰﻣﻠﻲاﻃﻼﻋﺎت ﺑﻴﻮﻟﻮژی درﻛﺘﺎﺑﺨﺎﻧﻪ ﻣﻠﻲ ﭘﺰﺷﻜﻲ آﻣﺮﻳﻜﺎ(NLM)ﺗﺎﺳﻴﺲﮔﺮدﻳﺪهاﺳﺖ.اﻳﻦﺳﺎﻳﺖ ﺑﺎ آدرس http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed ﻗﺎﺑﻞ دﺳﺘﻴﺎﺑﻲاﺳﺖ.
جستجو در این پایگاه به دو صورت امکان پذیر است:
1-جستجوی ساده:
تنها کافی است کلیدواژه مورد نظر خود را در search bar جلوی for نوشته و enter را بزنیم یا کلیک کنیم
این بانک به طور خودکار واژه ها را توسط عملکردهای منطقی با هم ترکیب کرده و نشان می دهد.نحوه ی کاربرد این عملکردها :
AND:مقالاتی که هر دو واژه را در بر دارد نمایش می دهد.
NOT:مقالاتی که واژه اول را دارد ولی فاقد واژه دوم است.
OR: برای یافتن دو عبارت هم معنی در یک مرحله جستجو به کار می رود.
این پایگاه عملکردها را از چپ به راست می خواند.عبارت ها را می توان در داخل پرانتز قرار داد.کلمات داخل یک پرانتز به عنوان یک مجموعه واحد پردازش خواهد شد و سپس در روش جستجو منظور خواهد گردید.مثل: Common cold AND (Vitamin c OR zinc).
همیشه 20 نتیجه اول هر جستجو مهمترین و مرتبط ترین نتایج اند.
ما می توانیم از طریق این پایگاه خلاصه یا abstract مقاله را داشته باشیم. برای این کار کافی است از بخش summery گزینه abstract را انتخاب کنیم و display را کلیک کنیم.
برای دیدن مقاله به صورت فرم متنی یعنی بدون فایلهای گرافیکی ابتدا مقاله مورد نظر را نشاندار کرده و بعد روی text در نوار نمایش کلیک می کنیم و سپس send to را می زنیم در اینجا فرم متنی مقاله مذکور را خواهیم دید.اگر بخواهیم این مقاله را به E-mail خود یا شخص دیگری ارسال کنیم E-mail را از نوار نمایش انتخاب می کنیم و send to را می زنیم .صفحه ای باز می شودکه باید در جای مشخص شده آدرس مورد نظر را وارد کرده و روی E-mail کلیک کنیم تا مقاله برای ما یا فرد مورد نظر فرستاده شود.
2-جستجوی پیشرفته:
Limits:در جستجوی پیشرفته این امکان وجود دارد تا جستجوی ما در گروههای سنی،جنسیتهای ویژه یا مطالعات بر روی گروههای انسان یا حیوان ،زبان ویژه مقاله منتشر شده ،نوع مقاله و تاریخ جستجوی مقاله به صورت دقیق و ... اختصاصی تر شود .برای استفاده از این امکانات گزینه limit را از نوار خاکستری انتخاب می کنیم.
لینک های(Link) مهم :
Index /Preview:
Preview تعداد نتایج جستجو را قبل از نمایش دهد بیان می کند.برای این کار واژه یا واژه های مورد نظر را در جعبه جستجو وارد می کنیم و روی Preview کلیک می کنیم .همچنین می توانیم برای دستیابی به فیلدهای ویژه از Index کمک بگیریم به طوری که ابتدا فیلد مورد نظر را وارد می کنیم ،بعد روی Index کلیک می کنیم، لیستی مربوط به عنوان وارد شده ما به ترتیب الفبایی نشان داده می شود که می توانیم از آن انتخاب کنیم.
تاریخچهHistory:
Pubmed همه جستجوها و نتایج آنها را در این محل نگهداری می کند که اگر روی History در نوار خاکستری کلیک کنیم می توانیم آنها را ببینیم.
Clipboard:
جایی برای جستجو های انتخابی است. که در اینجا جستجوی ما به مدت هشت ساعت باقی می ماند و ما می توانیم به صورت Off line از آن استفاده کنیم.برای اضافه کردن به Clipboard بعد از اینکه جستجوی خود را انجام دادیم جستجوی مورد نظر را انتخاب می کنیم، در نوار نمایش روی Clipboard کلیک کرده و سپس Send to را می زنیم، به این ترتیب جستجوی ما وارد Clipboard می شود.
جستجو بر حسب نام نویسنده:
برای جستجوی نام نویسنده، اول نام ونام خانوادگی وسپس اولین حرف از نام کوچک او را در پنجره جستجو وارد کنید(بدون نقطه)،مثل Mr Smithja ،اگر نام نویسنده به همین شکل وارد شود Pubmed نام مورد نظر را در فیلد مولف جستجو خواهد کرد.اما اگر فقط نام خانوادگی نویسنده وارد شود،Pubmed آن را نه فقط در فیلد مولف بلکه در تمامی فیلدها جستجو خواهد کرد.
نکته:برای جستجوی نام نویسنده مورد نظر آن را داخل گیومه قرار دهید و از معرف فیلد نام نویسنده [au] استفاده کنید تا روش جستجوی خودکار غیر فعال گردد.مانند[au]" Smith j ".
جستجو بر حسب عناوین مجلات:
برای جستجوی یک مجله ،می توان عنوان کامل آن را مثل molecular biology of the cell یا شکل مخفف آن را در Medline مثلmol boil cell و یا شماره استاندارد بین المللی آن را (ISSN) را وارد نمود.
1- ممکن است نام مجله مثل یک اصطلاح در سرعنوانهای موضوعی پزشکی NLM باشد(مانندGene Therapy )،Plumbed آن را به عنوان مش جستجو می کند.در چنین مواردی از معرف فیلد نام مجله [ta] استفاده کنید.
2- نام مجله هایی که فقط یک کلمه ای است برای جستجو نیاز به معرف فیلد نام مجله دارد. مثل:[ta] Scanning در غیر این صورت در تمامی فیلدها جستجو خواهد شد .
3- اگر نام مجله یا بخشی از آن داخل قلاب [ ] و یا داخل پرانتز باشد، نام مجله را بدون آن وارد کنید .مثل:[Am] J Hand surly را به صورت J Hand surly Am وارد کنید.
اشکال نمایش مقالات:
1- نمایش خلاصه (Summery):
شامل نام نویسنده ،عنوان مقاله ،مأخذ(نام مجله و سایر مشخصات)، وضعیت مدرک بازیابی شده(در دست نمایه سازی، تهیه شده توسط ناشر)، تعیین غیر انگلیسی بودن مقاله ، نوع مدرک(مروری و...)ریا، یادداشتی برای عدم وجود چکیده مقاله و شماره های شناسایی (انحصاری) مقاله در Pub med می باشد.
2- نمایش مختصر (Brief):
شامل نام نویسنده، 30 حرف اول از مقاله و PMID (شماره شناسایی مقاله در Pub med می باشد.
3- نمایش چکیده مقاله (abstract):
شامل نام مجله ،وضعیت رکورد(در مرحله آماده سازی یا تهیه توسط ناشر )،عنوان،تعیین غیر انگلیسی بودن مقاله،نویسندگان،آدرس نویسنده،چکیده،(در صورت وجود)،تغییرها (انحصاری) مقاله در Pub med می باشد.
4- نمایش به شکل citation:
این فرم نمایش شامل:نام مجله، وضعیت رکورد، عنوان مقاله، تعیین مقاله در صورت غیر انگلیسی بودن ،نویسندگان، آدرس نویسنده،چکیده( در صورت وجود)،نوع نوشته ،اصطلاح های مش ، نام مشخص با عنوان موضوع، مواد شیمیایی، شماره های شناسایی (انحصاری) مقاله ها در Medline, Pub med است.
5-نمایش به شکل MEDLINE:
تعریف دو حرفی فیلد ها برای تمامی رکوردها در مدلاین. از این شکل نمایش برای کپی رکوردها به منظور استفاده در برنامه های نرم افزاری مدیریت کتابشناسی می توان استفاده کرد.
لینک های مهم این پایگاه:
Structure _Nucleotide_ Protein_ NCBI databases_ Broken list_ Link out_ Pmc _ oMIM _ Journals_ Homologue _Gene_ Books_ Genome_ NCBI
در قسمت HELP/FAQ تمامی اطلاعات درباره نحوه استفاده از سایت و تاریخچه آ ن را ارائه می دهد.
در قسمت my NCBD میتوانیم آدرس e-mail و مشخصات کامل خود را بنویسیم تا از مزایای بیشتری برخوردار باشیم مثلا درخواست مقاله و...
در قسمت related link می توان موضوع خود را خاص تر نمود.
در قسمت link out میتوانیم به مقالات full text دسترسی پیدا کنیم.
در قسمت new/ noteworthy تغییراتی را که در بازنویسی و ویرایش سایت انجام شده درج می شود.
در قسمت over view راجع به خود pubmed توضیح داده است.
از قسمت e-utility میتوانیم برای دسترسی به سایت ها و بانکهای دیگر استفاده کنیم
آشنایی با پایگاه پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، پژوهشگاهی وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که به منظور پاسخگویی به بخشی از نیازهای پژوهشی کشور در حوزهء علوم و فناوری اطلاعات و مدیریت مدارک علمی تاسیس شده است. این پژوهشگاه از نظر فعالیت، از استقلال عمل کامل برخوردار است و بر مبنای اساسنامه، اهداف این پژوهشگاه، توسعه و گسترش پژوهش در زمینهء علوم و فناوری اطلاعات، مدیریت دانش و جامعه اطلاعاتی، دستیابی به علوم و فناوریهای نوین در زمینهء یادشده، تجاریسازی دستاوردهای پژوهشی، گسترش و ارائه ءخدمات مدیریت دانش، مدیریت اطلاعات و اطلاعرسانی اطلاعات علم و فناوری و عمومیسازی کاربرد فناوری اطلاعات و اطلاعات علمی و فناورانه تعریف شده است.
پژوهشگاه از نظر تشکیلاتی از مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران (معاونت اطلاعرسانی)، معاونت پژوهشی و معاونت اداری و مالی و دفتر اشتراک منابع، دفتر تحقیق و توسعه، دفتر سیستمهای رایانهای و مدیریت روابط عمومی و بینالملل تشکیل شده است. همچنین هماکنون، پژوهشگاه دارای سه پژوهشکدهء مدیریت اطلاعات (نام پیشین مدیریت دانش) پژوهشکدهء مهندسی اطلاعات (نام پیشین مدیریت فناوری اطلاعات) و پژوهشکدهء علوم اطلاعات (نام پیشین علمسنجی و تحلیل اطلاعات) است و تاکنون طرحهای پژوهشی بسیاری در زمینهء علوم و فناوری اطلاعات و مدیریت اطلاعات علم و فناوری در سطح کشور در پژوهشگاه به انجام رسیده است.
لازمهء پیمودن مراحل توسعه و رسیدن به مقام اول علم و فناوری در منطقه که در برنامهء چشمانداز بیست سالهء کشور مطرح شده، مدیریت صحیح دانش و همچنین ایجاد ساختار و تشکیلات نظاممند و مبتنی بر اطلاعات دقیق و جامع در زمینههای مختلف علم و فناوری است. پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با دو مأموریت پژوهش و مدیریت اطلاعات در تأمین این نیاز اساسی در ایران نقشی اساسی دارد.
این پژوهشگاه با بیش از چهل سال سابقه، در مسیر گردآوری، سازماندهی و اشاعهء اطلاعات علم و فناوری در حوزههای مختلف علوم، فعالیت کرده و تجربه و دانش مدیریت نظام علم و فناوری در سطح کلان را بهدست آورده است، بهطوری که در حال حاضر پایگاههای اطلاعاتی پژوهشگاه با بیش از 615 هزار رکورد اطلاعاتی که 126 هزار و 847 رکورد آن به پایاننامههای کارشناسیارشد و دکترا اختصاص دارد. بهطور میانگین روزانه 22 هزار نفر بازدیدکننده داشته و بر اساس گزارش شورای عالی اطلاعرسانی، از نظر حجم محتوا، مقام اول را در میان پایگاههایوب دولتی داراست.
همچنین طرح غدیر (عضویت فراگیر کتابخانهها) و طرح امین (امانت بین کتابخانهها) با هدف اشتراک منابع یا همکاری بین کتابخانهها و پیادهسازی خدمات امانت بین کتابخانهها در کشور توسط پژوهشگاه طراحی شده و فعالیت گستردهای در این زمینه انجام شده است.
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در مسیر آینده با تلاشهایی که انجام داده است، با ابلاغیهء دبیر شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری به عنوان متولی و ادارهکنندهء سامانهء ملی اطلاعات علم و فناوری و سامانهء وزارتی اطلاعات علم و فناوری انتخاب شده است.
پژوهشگاه در طول چهل سال تلاش بیوقفه موفق به کسب افتخارها و جوایز مختلف ملی و بینالمللی شده و به امید حق و با تلاش و دلسوزیهای همکاران و مسئولان امر بهدنبال بهبود مستمر کمی و کیفی فعالیتهای خود در سطح ملی برای تحقق ماموریتهای سازمانی و ملی است. پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران از آغاز تاسیس تاکنون افتخارهای بسیاری کسب کرده است و توانسته طرحهای پژوهشی و مقالات علمی پژوهشی مختلفی را به ثمر برساند
معرفی بانک اطلاعاتی Cochran Library
حتماً در حین کار کردن با بسیاری از منابع پزشکی مبتنی بر شواهد، نام مجموعه Cochrane را بارها و بارها شنیده اید. نام این پایگاه برگرفته از نام پزشکی اسکاتلندی به همین نام است که از پایه گذاران پزشکی مبتنی بر شواهد بوده است و به طور عمده مجموعه ای از مقالات systematic review و meta analysis میباشد که به نوعی برگزیده و خلاصه ی بررسی ها و تحقیقات بالینی اند.در این پایگاه کارآزمایی های بالینی معتبر بعنوان منابع کلیدی پزشکی مبتنی بر شواهد در دسترس پزشکان و دانشجویان قرار گرفته اند
Cochrane یک مجموعه بین المللی است که حاوی اطلاعات به روز در ارتباط با تأثیر عوامل مختلف مرتبط با سلامت است. در واقع این مجموعه با هدف فراهم آوردن و انتشار اطلاعات به روز در زمینه های مختلف مرتبط با نظام سلامت شکل گرفته است. این مجموعه امکان دستیابی به اطلاعات را در بسیاری از رشته های مرتبط با نظام سلامت را فراهم می آورد. برای دست یابی به این هدف، این مجموعه به گروههای مختلفی تقسیم شده است. هر یک از این گروهها تحت عنوان یک گروه مروری (Cochrane review groups) شناخته می شوند. هر گروه خاص فعالیتهایش را در زمینه خاصی از نظام سلامت انجام می دهد. سایر گروههایی که در این مجموعه فعالیت می کنند شامل موارد ذیل است: گروه متدولوژی (Method Group) که به بررسی و توسعه متدولوژی های مختلف می پردازد. گروههایی که مسئولیت موارد مرتبط با جغرافیا و زبان شناسی نواحی مختلف را بر عهده دارند و هم چنین گروهی که به بررسی و ارائه سیاست ها و تصمیم گیریهای مجموعه Cochrane می پردازد.
معرفی Oxford Journals
یکی از ناشران اصلی ژورنالهای پژوهشی و علمی می باشد. Oxford journals ژوزنالهایی را منتشر می کند و عنوان ها را توسعه می دهد و با معتبرترین جوامع علمی جهان در ارتباط می باشد.
زمینه های موضوعی آن شامل: علوم انسانی (Humanities), حقوق (Law), علوم زیستی (Life science), ریاضیات و علوم فیزیک (Mathematical & Physic science), پزشکی (Medicine), علوم اجتماعی (Social science) می باشد.
آشنایی با بانک جامع مقالات پزشکی MEDLIB
این روزها زیاد صحبت از راهاندازی موتور جستوجو در کشور شنیده میشود. بعد از برنامه و طرحهای گوناگون برای راهاندازی یک موتورجستوجوی ملی این بار موتور جستوجوی جدیدی برای نشریات علوم پزشکی راهاندازی شده است.
براساس گزارش پایگاه فناوری اطلاعات برسام و به نقل دنیای اقتصاد، این بانک یک موتور جستوجوی مقالات پزشکی فارسی است که با توجه به اینکه در حال حاضر ۱۶۳نشریه علوم پزشکی در کشور وجود دارد، مقالات همه این نشریات به مرور در این بانک قرار داده میشود. به گفته مدیرکل دفتر توسعه انتشارات علمی وزارت بهداشت، تاکنون۲۰ هزار مقاله در این بانک وارد شده و تا پایان مهر ماه این تعداد به ۶۰هزار مقاله افزایش مییابد.
در صورتی که یک عضو هیات علمی یا کاربر قصد جستوجو در این بانک را داشته باشد میتواند بر اساس اسامی مولفان یا موضوع مقاله در آن به جستوجو بپردازد. در این بانک جامع مقالات پزشکی چکیده فارسی و انگلیسی و متن کامل مقاله قابل دسترسی است. بانک جامع مقالات پزشکی به نشانی اینترنتی www.medlib.ir قابل دسترسی است و گفته میشود سوم مهر ماه در نشست سراسری مدیران مسوول و سردبیران نشریات علومپزشکی به طور رسمی کار خود را آغاز کند.
مرکز توسعه و هماهنگی اطلاعات و انتشارات علمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای یکپارچه سازی اطلاعات پژوهشی-آموزشی دانشگاههای علوم پزشکی کشور و همچنین ایجاد سهولت دسترسی جامعه محققین حوزه سلامت به اطلاعات جامع مربوط به نشریات، مقالات علمی کشور و اطلاعات مربوط به اعضای هیئت علمی و نخبگان اقدام به راه اندازی نسخه آزمایشی بانک جامع تخصصی مقالات و اطلاعات پزشکی نموده است
آشنایی با بانک اطلاعاتی IRANMEDEX
•شرکت پژوهشگران سلامت پس از دریافت مجلات علمی پژوهشی علوم پزشکی کشور اقدام به اسکن آنها نموده و سپس مقالات را در IRANMEDEX جهت استفاده محققین قرار میدهد.
•نحوه ورود وSearch در IRANMEDEX
جستجوی Basic:
در Box جستجوصفحه اول عبارت مورد نظر را نوشته و سپس گزینه جستجو را انتخاب می کنیم. پس از انجام مراحل فوق وانتخاب گزینه جستجوکلیه مقالات موجود در این بانک درصفحه بعد خواهد آمد.
•به مثال زیر توجه فرمایید:
•جستجوی پیشرفته :
• با انتخاب گزینه جستجوی پیشرفته در بالای صفحه اصلی IRANMEDEX وارد صفحه جستجوی پیشرفته مقالات میشوید.در این صفحه شما می توانید یک سری محدودیت شامل : نام نویسنده، فقط مقالات تمام متن، محدوده زمانی خاص و.... را اعمال کنید. این کار باعث می شود که جستجوی دقیق و خلاصه تری داشته باشید.
•فهرست مجلات :
• با انتخاب این گزینه از بالای صفحه اصلی IRANMEDEX وارد یک لیست الفبایی از مجلات علمی پژوهشی علوم پزشکی فارسی ولاتین داخل کشور میشوید. چنانچه در جلوی عنوان علامت P خورده باشد بدین معنی است که Full Text مقالات آن در این بانک موجود میباشد . با کلیک بر روی عنوان مجله میتوانید هر شماره ای که Full Text آن در این بانک ارائه شده است را مشاهده نمایید.
معرفی پایگاه اطلاعاتی ابسکو (ebscohhost)
Ebscoo یکی از پیشگامان جهانی دسترسی به اطلاعات از طریق خدمات اشتراک مجلات چاپی و الکترونیکی ، تولید و توسعه پایگاهای اطلاعاتی تحقیقا تی ، دسترسی پیوسته به بیش از 100 پایگاه اطلاعاتی و هزاران مجله الکترونیکی است . شرکت ebsco تعداد زیادی پایگاه اطلاعاتی تمام متن مختص خود دارد. و پایگا های اطلاعاتی مشهوری نیز از سایر تامین کنندگان اطلاعات در اختیار دارد . مهم ترین پایگاهای که ebsco در اختیار دارد ، دو پایگاه business source و academic search fulltext primier می باشد .
این بانکهای اطلاعاتی جامع مجموعه جامع از مجموعه های مرجع تا بانکهای اطلاعاتی تخصصی از جمله در زمینه آموزش و پرورش برای عموم و قشر دانشگاهی را در بر میگیرد
در ابتدای ورود به سایت باید دیتا مربوط آموزش و پرورش را انتخاب کرده و سپس شروع به جستجو کنید.
آدرس پایگاه: www.ebscohost.com
معرفی بانک اطلاعاتی Ovid SP
Ovid یکی از اولین پایگاه های تجاری دنیا در امر گسترش سریع تکنولوژی اطلاعات (IT) است. از همان روزهای ابتدایی، Ovid به سرعت رشد پیدا کرد و به عنوان یک شرکت برجسته در دنیا در امر دستیابی به اطلاعات و محصولات الکترونیکی، مهارتهای تحقیقاتی و خدمات پشتیبانی برای کاربران سراسر دنیا، درآمد. در سال 2001، Ovid با شرکت Silver Platter ادغام شد و موجب یکی شدن منابع دو نام برجسته دنیا در زمینه پزشکی و تحقیقات علمی شد. امروز، میلیون ها محقق، دانشپژوه و متخصص کلینیکی در سراسر دنیا به قابلیتهای تحقیقات پزشکی online که شرکت Ovid ارائه میدهد دسترسی دارند.
Ovid و فناوری آن، یک پیشرو شناخته شده در حل نیازهای اطلاعاتی الکترونیکی در زمینههای علوم زیستی، بهداشت و پزشکی است. Ovid با ارائه محتوی، ابزار و خدمات ویژه، نیازهای گوناگون تحقیقاتی بیش از 13 میلیون کاربر در سراسر دنیا را در امور علمی، پزشکی و تخصصی برآورده می کند و جوابهای درست و دقیقی برای سؤالات مهم و اساسی در اختیار دارد که به تقویت اکتشاف و کاوش در موضوعات کمک می کند. Ovid با استفاده از موتور جستجوی قوی خود، جستجو، تحقیق و دسترسی به محتوای 1200 ژورنال و بیش از 1000 کتاب را از حدود 200 بانک اطلاعاتی امکان پذیر ساخته است.
از سال 1988 که Ovid شروع به کار کرده در دنیا مورد استفاده کتابداران، محققان، متخصصان کلینیکی، و دانشپژوهان دانشگاههای برجسته دنیا، مدارس پزشکی، کتابخانههای پژوهشی، بیمارستانها و سیستمهای بهداشت و سلامت، داروسازی و شرکتهای بیمه (HMO) قرار گرفته است. تنها در امریکای شمالی، Ovid توسط93% از کتابخانههای پزشکی، 97% از بیمارستانهای آموزشی، و 87% از بیمارستانهای 200 تختخوابی آمریکا و همچنین توسط 30 شرکت برجسته داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد.
معرفی بانک اطلاعاتی Mosby's nursing consult
Nursing Consult پایگاه طبقه بندی شده تمامی مقالات مربوط به 2700 عنوان منبع بین المللی شامل مجلات بازبینی دقیق شدهPeer Reviewed و سایر انتشارات تجاری به صورت الکترونیکی می باشد. پوشش این پایگاه جامع بوده و اطلاعات Evidence-Based را نیز شامل می شود. این پایگاه قابل استفاده برای تمامی متخصصین پرستاری، مامایی، دست اندر کاران و مدیران مرتبط با توسعه و مدیریت پرستاری، اقتصاد بهداشت و ... می باشد. این پایگاه توسط Elsevier تهیه و تدوین شده است.
آشنایی با پایگاه اطلاعاتی UpToDate
معرفی:
Up-To-Date منبع اطلاعاتی الکترونیکی است که بر روی وب و در قالب لوح فشرده منتشر می شود و اطلاعاتی تفصیلی را درباره مراقبت از بیمار و موارد بالینی (علائم بالینی، روش های آزمایشگاهی و تشخیص و درمان بیماریها) ارائه می دهد که برای پزشکان و بیماران کاربرد دارد. هر ساله بیش از ۸۰ میلیون مورد مربوط به بیماران توسط تیم های تحقیقاتیUpToDate مورد پژوهش و بررسی قرار می گیرد و هر ۴ ماه یکبار اطلاعات ارائه شده در UpToDate روزآمد می شود.
پوشش موضوعی UpToDate:
در این پایگاه بیش از ۷۵ هزار صفحه متن و تصویر و بیش از ۲۵۰ هزار منبع فراهم شده است و یک پایگاه اطلاعاتی دارویی و پیوندهایی به چکیده های مدلاین نیز ارائه شده است. UpToDate بیش از ۷۳۰۰ زمینه موضوعی را در ۱۳ تخصص پزشکی پوشش می دهد که عبارت است از:
کلیه، اعصاب، گوارش و کبد، خون شناسی، سرطان، بیماری های عفونی، ریه، حساسیت ها و ایمنی شناسی، اطفال، روماتولوژی، زنان و زایمان و بهداشت زنان، غدد درون ریز، قلب و عروق، طب خانواده و اورژانس، مراقبت های اولیه بزرگسالان
جستجو در UpToDate:
برای جستجوی اطلاعات در UpToDate مراحل زیر را دنبال کنید:
1.در کادر جستجو (New Search) عبارت جستجوی خود را وارد کنید.
نکته: عبارت جستجو می تواند نام بیماریها، علائم بیماری، رویکردها و اختلالات آزمایشگاهی، نام داروها و رده های دارویی باشد.
2.بر روی Go کلیک کنید.
3.در صفحه نتایج جستجو با کلیک کردن بر روی عنوان یک زمینه موضوعی، نتایج مربوط به آن موضوع را مشاهده کنید.
اخص کردن عبارت جستجو:
برای بازیابی اطلاعات دقیق تر، عبارتی را وارد پنجره جستجو کنید که دقیقاّ آنچه را که می خواهید نشان دهد. برای مثال به منظور یافتن اطلاعاتی درباره چگونگی درمان فشار خون در دوران حاملگی، دقیقاّ عبارت Treatment of hypertension in pregnancy را وارد کادر جستجو کنید، زیرا این عبارت اطلاعات دقیق تری را نسبت به واژه Hypertension برای شما بازیابی خواهد کرد.
نکات جستجو:
1.UpToDate اختصارات و مترادف های رایج را تشخیص می دهد. برای مثال کلمه GERD نتایج مربوط به Gasteroesophageal reflux disease (بیماری رفلاکس مری) را بازیابی می کند.
2.در فرایند جستجو استفاده از حروف بزرگ یا کوچک نتایج یکسانی را بازیابی می کند.
3.عبارت جستجو به طور خودکار در تمامی تخصص های موضوعی پزشکی تحت پوشش UpToDate جستجو میشود.
4.در UpToDate نام یک نویسنده، عنوان یک مجله و سال انتشار قابل جستجو نمی باشد.
اطلاعات ویژه بیماران:
UpToDate صدها موضوع آموزشی را برای بیماران فراهم آورده است که همانند اطلاعات مخصوص پزشکان هر ۴ ماه یکبار روزآمد میشوند و در نتیجه دقیق ترین و جدیدترین مطالب در اختیار بیماران قرار می گیرد. این اطلاعات مربوط به شایع ترین بیماریها بوده و به جنبه هایی از بیماری مانند ریسک فاکتورها، علل بیماری، روش های تشخیص، اقدامات پیشگیرانه، اختلالات و درمان های پیشنهادی اشاره می کند.
اطلاعات ارائه شده در این قسمت تنها برای آموزش و آگاهی بیماران و خانواده های آنها می باشد و برای سایر گروه های خوانندگان مناسب نیست. به منظور دستیابی به اطلاعاتی در سطح سایر گروه های بیماران به بخش “Where to get more information” در هر کدام از زمینه های موضوعی اطلاعات مخصوص بیماران مراجعه کنید.
اطلاعات مخصوص بیماران به صورت رایگان در اختیار عموم قرار گرفته است و از طریق سایت www.uptodate.com/patients در دسترس می باشد.
برای ورود به پایگاه UpToDate بر روی لینک زیر کلیک نمایید:
http://www.uptodate.com
آشنایی با پایگاه اطلاعاتی ProQuest
ProQuest مجموعه ای از پایگاه های اطلاعاتی است که شامل پایان نامه ها، سخنرانی ها، مقالات، نشریات علمی و گزارش ها می باشد. این مجموعه اطلاعاتی از ناشران مختلف از قبیل Oxford, springer, Emerald, CRCPress و… را جمع آوری کرده و امکان دسترسی به متن کامل مقالات و پایان نامه ها را برای محققین فراهم می کند.
یکی از مهمترین و اساسی ترین پایگاه های اطلاعاتی موجود در آن، پایگاه اطلاعات پایان نامه ها می باشدکه بیش از ۲٫۲ میلیون پایان نامه را پوشش می دهد.
این پایگاه شامل اطلاعات کتابشناختی و چکیده بیش از دو میلیون پایان نامه های دانشجویان ۱۰۰۰ دانشگاه جهان ( غالبا” آمریکای شمالی ) در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری است و سالانه اطلاعات ۴۷۰۰۰ پایان نامه جدید به این مجموعه اضافه می شود. از سایر قسمت های آن به بانک اطلاعاتی میکرو فیلم ها نیز باید اشاره کرد.
این دیتا بیس زیرمجموعه گروه اطلاعات کمبریج به حساب می آید.
این پایگاه اطلاعاتی با دامنه موضوعی هنر و علوم انسانی، تجارت و صنعت، کامپیوتر و اینترنت، اقتصاد و بازرگانی، آموزش و پرورش، علوم محیطی، بهداشت، فرهنگ و آداب و رسوم، سیاست، دولت و قانون، علوم پایه و ریاضیات، امور اجتماعی، علوم ورزش و سرگرمی می باشد. تمامی متون به همراه عکس هست و خلاصه مقالات به زبان های غیر انگلیسی هم ارائه گردیده است.این بانک اطلاعاتی از آدرس الکترونیکی زیر قابل دسترسی است:
www.proquest.com
برای دانلود فایل معرفی و راهنمای استفاده از این پایگاه که در قالب pdf و powerpoint هستند، بر روی لینک زیر کلیک نمایید
::::::: دانلود راهنمای این پایگاه ::::::::
برای مشاهده و دانلود فایل ها و ویدئوهای آموزشی درباره پایگاه ProQuest به آدرس زیر که مربوط به قسمت پشتیبانی و آموزش (Support & Training) این پایگاه می شود، مراجعه نمایید:
http://www.proquest.com/en-US/support/default.shtml
معرفی بانک اطلاعاتی ISI web of knowledge
ISI یا Institute for Scientific Information یکی از بزرگترین شرکتهای تولید کننده بانکهای اطلاعاتی در نیم قرن اخیر میباشد که جهت پاسخگویی به نیاز پژوهشگران جهان در سال 1958 فعالیت خود را آغاز نمود. امروزه ISI به عنوان بزرگترین ناشر بانکهای اطلاعاتی جامع، علوم چندشاخهای و کتابشناختی در بین پژوهشگران جهان بشمار میآید. این شرکت بیشتر محصولات مهم خود را در قالب یک پورتال به نام (Web of Knowledge (WOK با رویکرد کامل جستجو، تحلیل، اشتراک اطلاعات و تولید مقاله ارائه مینماید.
WOK مجلاتی را در حوزههای علوم، علوم اجتماعی، هنر، علوم انسانی و غیره پوشش میدهد. محیط جستجوی این بانک اطلاعاتی یکی از بهترین محیطهای جستجوی اطلاعات برای تمامی سطوح تحقیقات علمی است
Web of science شامل سه قسمت است که عبارتند از:
SCI(science citation index) نمایه استنادی علوم است که نخستین بار در سال 1961 در فیلادلفیای آمریکا منتشر شد و زمینه های علوم ، پزشکی، کشاورزی ، فنی و مهندسی را در بر می گیرد.
Social science citation index)) حدود 1180 عنوان مجله در زمینه علوم اجتماعی را پوشش می دهد.
(Arts and humanities citation index) حدود 1130 عنوان مجله در زمینه هنر و علوم انسانی را پوشش می دهد.