مقالات

تغذیه و پیشگیری از سرطان

پوران اهل شهر  ۱۳۹۳/۰۸/۲۴

تغذیه و پیشگیری از سرطان

امروزه سرطان بعد از بیماریهای قلبی-عروقی به عنوان مهم ترین عامل مرگ و میر در کشورهای دنیا مطرح است. و در دهه های آینده اولین عامل مرگ و میر به ویژه در کشورهای در حال توسعه خواهد بود.یک سوم از کل سرطان های دنیا با حفظ وزن مطلوب تغریه صحیح و نکشیدن سیگار قابل پیشگیری است.

عوامل تغذیه ای که سبب پیشگیری از سرطان می شوند.

1-آنتی اکسیدان ها: گروهی از ترکیبات در غذاها هستند که رادیکال های آزاد را در بدن از بین می برند و یا مانع از شکل گیری آنها می شوند رادیکال های آزاد عامل ایجاد سرطان می باشند.

مهم ترین آنتی اکسیدان های بدن ویتامین های A-E-C- کارتنوئیها-سانیوم-روی منیزیم و لیکوپن هستند.

منابع غذاهای غنی از ویتامین c: مرکبات-فلفل سبز-توت فرنگی-گوجه فرنگی و بروکلی

منابع غذای غنی از ویتامین E- ذرت-مغزها-زیتون سبز-؟ روغن های گیاهی و سبوس گندم منابع غذایی کاروتنوئیدها-هویج-میوه های نارنجی رنگ-کدوحلوایی-طالبی-سبزی های سبزتیره-کلم پیچ-اسفناج-ذرت-تخم مرغ-مرکبات-گوجه فرنگی-گریپ فروت و هندوانه

منابع غذایی سلنیوم

مغزها(گردو-بادام-فندق-پسته....) ماهی و سایر غذاهای دریایی-قلوه-جگر-مخمرها

میوه ها و سبزی ها

در افرادی که روزانه میوه و سبزی مصرف می کنند احتمال بروز سرطان کمتر است.

برای پیشگیری از سرطان حداقل 5 واحد از میوه ها و سبزیهای متنوع مصرف کنید.

فیبرهای غذایی-میوه و سبزی حاوی فیبرات و افزایش مصرف فیبر با کاهش بروز سرطان ارتباط دارد.

اسیدفولیک: ارتباط بین مصرف منابع غذایی حاوی اسید فولیک مانند حبوبات-اسفناج-مرکبات با کاهش انواع سرطان ها ثابت شده است. Vit D و کلسیم: افزایش مصرف vit D  کلسیم با کاهش احتمال ابتلا به سرطان ارتباط دارد.

عوامل تغذیه ای که احتمال بروز سرطان را افزایش دهند:

1-چربی ها: غذاهای پرچرب و موادغذایی سرخ شده ابتلا به انواع سرطان را بالا می برد. اسیدهای چرب ترانس و اشباع (در کیک-کلوچه-غذاهای حیوانی-ماکارونی-روغن سرخ شده-چیبس و...)

خطرناکترین چربی ها هستند بنابراین سعی کنید چربی موردنیاز خود را از مواد غذایی مانند بادام زمینی-ماهی-غذاهای دریایی-روغن هیا گیاهی- مایع مثل روغن کنجد-و... مغزها و روغن زیتون تأمین کنید.

نمک: زیاده روی در مصرف نمک با افزایش احتمال بروز بعضی از سرطان ها همراه است.

گوشت: زیاده روی در مصرف گوشت قرمز و گوشت های    شده با افزایش بروز سرطان ارتباط دارد در  روش های نامناسب تهیه و طبخ موادغذایی مانند پختن گوشت در حرارت – فراور- گوشت-دوری   نمک سودکردن-  اضافه کردن موادشیمایئی و نگهدارنده- به گوشت در تولید- سوسیس-کالباس- و هات داگ و کنسرو کردن گوشت سبب تولید ترکیبات سرطان زا می شود.

چند توصیه   و  کلی برای پیشگیری در سرطان

1-غذاها(به شکل سالم تهیه-نگه داری و مصرف شود.

غذاهای فاسدنشدنی را در یخچال نگهداری کنید.

3-غذاهای نیمه سوخته و سوخته (کباب-جوجه کباب سوخته-نان سوخته-ته دیگ سوخته-پیاز داغ سوخته-وسیب زمینی سرخ کرده سوخته) مصرف نکنید.

از مصرف غذای پخته شده که مدت زیادی مانده باشد خودداری کنید.

برای حفظ خواص ویتامین های موجود در میوه ها- و سبزی ها آنها را در یخچال نگه داری کنید.

انواع گوشت را بطور کامل بپزید.

روش های صحیح پخت مثل بخارپز-آب پز-و پخت ملایم را جایگزین کرده- سوزاندن و پخت طولانی مدت نمایید.

غذاهای کم چرب کم شیرین-کم نمک میل کنید.

از انواع لبنات کم چرب و کم نمک استفاده کنید.

از روغن های گیاهی در حد کم و به تعداد نیاز روزانه استفاده کنید از سوزاندن روغن ها جلوگیری کنید.

مصرف غذاهای پرنمک را محدود کنید.

مقدرا نمک را کاهش دهید و در حد نیاز ادویه ها-چاشنی های گیاهی را برای طعم دارکردن غذاها استفاده کنید.

مصرف قندوشکر تصفیه شده را کاهش دهید.

مصرف غذاهای کنسرو شده را کاهش دهید.

                                                                   پوران اهل شهر

کارشناس پرستاری بیمارستان طالقانی


برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم اینجا کلیک کنید.